Kείμενο : Μάνος Νομικός   - Επιστροφή στη Κεντρική σελίδα Αφιερώματος
 
 
File: Άμεμπτου Ηθικής
Editor: Mιχάλης Μίχος, Αποστόλης Ντούσιας
Genre: Personal, Μουσική, Κείμενα
Location:  Πρέβεζα

Πως θυμάστε το όλο τρέξιμο για τα πρώτα  τεύχη;
Μιχάλης Μίχος: Η αλήθεια είναι ότι όταν εκδώσαμε το πρώτο τεύχος, περίπου δυόμισι χρόνια πριν,  στην ουσία δεν ξέραμε τι προσπαθούμε να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Προκειμένου να κυκλοφορήσουμε το άμεμπτου ηθικής #1 πραγματικά ασχοληθήκαμε πολλές μα πολλές ώρες με την συλλογή του υλικού αλλά ακόμη πιο δύσκολο ήταν το «δέσιμο» καθώς ήταν κάτι που δε γνωρίζαμε. Στο πρώτο τεύχος όλο το zine γραφόταν σε έναν υπολογιστή και από εκεί και πέρα ξεκινούσε το τρέξιμο για την εκτύπωση (που στην Πρέβεζα δεν είναι και το πιο απλό πράγμα…) αλλά και την διανομή  που όντως εκεί τα πράγματα ήταν περίπλοκα και ειδικά ο Αποστόλης ξόδεψε πολύ χρόνο για να έρθει σε επικοινωνία με ανθρώπους της σκηνής αλλά και φίλους που πρόθυμα μας βοήθησαν. Άλλωστε, ένας από τους λόγους που μας ώθησαν στη δημιουργία  του αμέμπτου ηθικής ήταν και αυτή η επικοινωνία με ανθρώπους που σκέφτονται σαν εμάς και έχουν πάνω - κάτω τα ίδια ενδιαφέροντα.

Γιατί ξεκινήσατε ένα ζιν? Διαβάζατε άλλα ζινς πιο πριν;
Μιχάλης: Όπως σου ανέφερα υπήρχε αυτή η ανάγκη επικοινωνίας με ανθρώπους που σκέφτονται όπως εμείς. Από την άλλη νοιώθουμε  την ανάγκη δημιουργίας και όταν παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτί αποτυπώνουμε σ’ αυτό σκέψεις και ιδέες, ακόμη  αγαπάμε τη μουσική και προσπαθούμε να εκφραστούμε για αυτή … Και φυσικά η ιδέα δεν ήρθε μόνη της, διαβάζαμε άλλα fanzines ενδεικτικά από το fractal και το overdub ως τη Τερηδόνα, το πολύ καλό Χωρίς κανόνα, το Πλήγμα, κ.α. ας μην αναφερθούμε αναλυτικότερα… 

Πως βλέπεις τελευταία την ελληνική σκηνή;
Αποστόλης Ντούσιας: Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα κρίνουμε το έργο και τις προσπάθειες άλλων ανθρώπων πόσο μάλλον να κρίνουμε μια ολόκληρη σκηνή τη στιγμή που έχουμε μόνο 2-3 τεύχη στο ενεργητικό μας. Και σκηνή υπάρχει και πρόθεση και ενδιαφέρον, άλλωστε αυτό φαίνεται και από τα δεκάδες ζινς που ξεπήδησαν στο δίκτυο(μεταξύ αυτών και η ηλεκτρονική μορφή του δικού μας) που το κόστος για την παραγωγή και την ανάγνωση είναι μηδαμινό...Υπάρχουν όπως και σε κάθε σκηνή κάποιες κόντρες, κυρίως πάνω σε διαφορετικές θεωρήσεις του τρόπου προβολής και προώθησης ενός ζιν μα τουλάχιστον για εμάς το Άμεμπτου Ηθικής δημιουργείται για να διαβάζεται και όχι να παραμείνει σε μια κλειστή κλίκα 50-60 ατόμων...οπότε το θέμα δεν μας απασχολεί...

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας φανζινάς από Πρέβεζα;
Αποστόλης: Την ερώτηση "και τι είναι πάλι τούτο ;;;" με εκείνο το βλέμμα απορίας που σκοτώνει, τις φωτοτυπίες με τιμές κάπου στις 25 δραχμές την σελίδα, την μη ύπαρξη πολλών ανθρώπων με ενδιαφέροντα ίδια ώστε να αποκτηθεί μια ευρύτερη βάση δημιουργίας.

Πιστεύεις ότι το Αμέμπτου Ηθικής / CONH θα μπορούσε να έχει καλύτερη διανομή; Σε ποιες πόλεις πουλιέται;
Μιχάλης: Καλύτερη διανομή σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει. Το αμεμπτου ηθικής διανέμεται από ανεξάρτητες διανομές όπως το Christ forum, τη Wipe out records και το G19 ακόμη έχουν δοθεί κάποια τεύχη στη Θεσσαλονίκη από το βιβλιοπωλείο Metropolis comix και η υπόλοιπη διακίνηση γίνεται από ανθρώπους που έρχονται σε απευθείας επαφή μαζί μας. Φυσικά και υπάρχουν κάποιοι φίλοι σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας που μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές ή με όποιον άλλο τρόπο μπορούσαν «μίλησαν» για το Αμεμπτου Ηθικής και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Πόσα κομμάτια τυπώνετε και πόσο σας κοστίζει;
Αποστόλης:Το ζιν δεν το τυπώνουμε σε ένα μεγάλο αριθμό λόγω οικονομικής στενότητας. Αντιθέτως κάθε φορά βγάζουμε από 10-20 κομμάτια και μόλις εξαντληθούν ξανατρέχουμε στο φωτοτυπείο.Τα 3 τεύχη που βγάλαμε δώσανε πάνω από  400 αντίτυπα-----περίπου 120-140 δηλαδή το κάθε τεύχος αριθμός ικανοποιητικός αν σκεφτείς ότι είχαμε μόνο 2 - 3 διανομείς και τα υπόλοιπα τα στέλναμε με γράμματα σε συγκρότημα και λοιπούς ενδιαφερόμενους....

Εκτός από το ζιν, με τι άλλο κάνεις; Δουλεύετε; Σπουδές;
Μιχάλης: Εγώ αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Αγγλία για σπουδές, παράλληλα κείμενα μου θα δεις στο Avopolis, ενώ και στο τοπικό ραδιόφωνο (όποτε βρίσκομαι στην Πρέβεζα) κάνω κάποιες εκπομπές - παρουσιάσεις συγκροτημάτων από την ελληνική ροκ σκηνή. Ο Αποστόλης σπουδάζει  στη Φλώρινα ενώ και αυτός έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το τοπικό ραδιόφωνο. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και τον Γιάννη Θεοχάρη  ο οποίος συμμετείχε στην έκδοση του αμεμπτου ηθικής και αυτή τη περίοδο βρίσκετε στην Κρήτη για σπουδές.

Τι είναι στην playlist σας αυτό τον καιρό;
Μιχάλης: Τόσο εγώ όσο και ο Αποστόλης προσπαθούμε να μην κατηγοριοποιούμε την μουσική και ακούμε πολλά και διαφορετικά πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ειδικά ο Αποστόλης αν έφτιαχνε ένα play list θα σε μπέρδευε πάρα πολύ από  τα ακούσματά του. Εγώ πάλι δείχνω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελληνική ροκ σκηνή η οποία ίσως ακόμη θέλει πολύ δουλειά προκειμένου να προσφέρει έναν δικό της ήχο όμως οι προσπάθειες από κάποιους γίνονται… αν θες να σου πω ενδεικτικά τι ξεχωρίζω από κυκλοφορίες του τελευταίου χρόνου έχουμε:  earthbound,  διάφανα κρίνα και με τις δυο δουλειές τους, Ροδάμα, xaxakes, ονειροπαγίδα, this fluid… κ.α.

Ποια είναι η πιο ευχάριστη στιγμή μετά την κυκλοφορία ενός τεύχους; 
Μιχάλης:  Σίγουρα όταν βλέπεις  το υλικό που για μήνες προσπαθούσες να συλλέξεις επιτέλους να είναι έτοιμο δεμένο σε ένα fanzine είναι μια πολύ όμορφη στιγμή. Και φυσικά όταν γνωρίζεις ανθρώπους οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί σου για να σου πουν ότι συμφωνούν ή διαφωνούν με κάτι από αυτά που έχεις γράψει είναι μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές. 

Μπορείτε να μας πείτε για τη νέα προσπάθεια που ετοιμάζετε;
Αποστόλης: Το νέο φανζιν ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την συνεχεία του Αμεμπτου Ηθικης. Λογικά θα συνεχίσει με το νούμερο #2 δίπλα στον τίτλο Αμεμπτου Ηθικής (το αμέμπτου ηθικής έχει κυκλοφορήσει #1, #0 και ακόμη το αγγλόφωνο cape of no hope)    αλλά υπάρχουν κάποιες σκέψεις για ένα νέο όνομα που θα σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας πιο σταθερής προσπάθειας. Ευελπιστούμε το Αμεμπτου Ηθικής να γίνει ένα έντυπο εναλλακτικής έκφρασης το οποίο θα φιλοξενεί μουσικα-εικαστικα-κοινωνικα άρθρα και αφιερώματα. Έτσι επιθυμούμε να φιλοξενήσουμε συγκροτήματα από πολλά και εκ διαμέτρου αντίθετα μουσικά ρεύματα από όλο τον κόσμο(αυτή τη στιγμή υπάρχει επικοινωνία με γοτθικά σχήματα από την Ρωσία μέχρι και πανκ γκρουπς από την Λατινική Αμερική)ενώ παράλληλα να υπάρχουν άρθρα πάνω σε αυτά που μας ενοχλούν τριγύρω. Όσον αφορά τον τομέα των εικαστικών και της λογοτεχνίας προσπαθούμε κυρίως μέσω διαδικτυου να βρούμε ανθρώπους που γράφουν, ζωγραφίζουν και γενικά δημιουργούν ώστε να τους προβάλλουμε αλλά και να κάνουμε το Αμεμπτου Ηθικής ένα έντυπο με θεματολογία που να μην κατηγοριοποιείται.

Ποια άλλα ζινς σε εμπνέουν και απλά δεν βλέπεις την ώρα να διαβάσεις το επόμενο τους τεύχος;
Μιχάλης: Όπως σου προανέφερα διαβάζουμε αρκετά fanzines και προσπαθούμε να βρούμε τι καινούργιο κυκλοφορεί στον χώρο. Το να κάνω αναφορά σε κάποια συγκεκριμένα zines δε θα μου άρεσε αλλά δεν έχει και νόημα πιστεύω… Πάντως εγώ προτιμώ τα zines που τυπώνονται ακόμη σε φωτοτυπία και παραμένουν μικρές προσπάθειες που αποτυπώνουν τις σκέψεις των δημιουργών τους. 

Κάτι για το τέλος.Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το ζιν ή να βρει να το αγοράσει;
Μιχάλης: Τα email μας είναι:  mmixos@hotmail.com και triggerhappy@ΜauiΜail.com και αυτός πιστεύω είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Ακόμη στα mail orders που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί κάποιος να βρει το fanzine.

 

 

Copyright 2001 - Roadhouse.gr - All rights reserved