Kείμενο : Μάνος Νομικός   - Επιστροφή στη Κεντρική σελίδα Αφιερώματος
 
 
File: Κόρη Οφθαλμού
Εditor: Στυλιανός Τζιρίτας, Τζώνης Βερβερίδης
Genre: Kείμενα, Τέχνη, Μουσική, Κριτική
Location: Ακρόπολη, Αθήνα

Πως θυμάστε το όλο τρέξιμο για το πρώτο τεύχος; Πως έδεσε και μαζευτήκατε όλοι μαζί;
Είχαμε ξαναβρεθεί στο παρελθόν ως συνεργάτες σε διάφορα σχέδια και projects. Έχουμε μάθει (σχεδόν) να ανεχόμαστε ο ένας το άγχος του άλλου. Καθόλου εύκολο αλλά αποκαλυπτικό για τις δυνατότητες και κυρίως για την επικοινωνιακή πραγματικότητα σου.
Το όλο πράγμα ξεκίνησε από την πρόθεση του Στέλιου να κάνει ένα χαμηλού budget fanzine. Απευθύνθηκε για γραφιστική βοήθεια στον Τζώννη ο οποίος έβαλε εαυτόν εντός εγχειρήματος αλλά με την προϋπόθεση να τοποθετηθεί ο πήχης (εμφάνισης, προσδοκίας feedback, εξέλιξης) πολύ (μα πολύ) πιο ψηλά. Υποχωρήσεις και προτάσεις εκατέρωθεν και το πιλοτικό τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2000. 

Γιατί ξεκινήσατε ένα περιοδικό; 
Μας αρέσουν τα περιοδικά σαν μέσο εκφραστικό. Επίσης η ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ θα αποτελέσει εφαλτήριο για (άμεσες) μελλοντικές κινήσεις, πάντα στον ίδιο χώρο.

Πως συγκρίνετε τα μεγάλα περιοδικά της χώρας μας σε σχέση με τον ανεξάρτητο Τύπο; Ποια ελληνικά και ποια ξένα περιοδικά διαβάζετε;
Από ελληνικά περιοδικά επιλέγουμε τον ΓΡΑΦΙΣΤΑ, το M-Bike, από ξένα οπωσδήποτε το Wallpaper και τον Frankly αλλά διαβάζουμε και πιο mainstream περιοδικά για να έχουμε άποψη περί αυτού που συντελείται στο χώρο. Περιμένουμε το Hustler στην ελληνική του έκδοση με αρκετή δόση περιέργειας. 

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας εκδότης ανεξάρτητου εντύπου; Είναι απαραίτητη η διαφήμιση; Είναι ουτοπικό να υπάρχουν κάποια ad-free περιοδικά;
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ. Δεν κόλλησε το πληκτρολόγιο. Η διαφήμιση είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να υπάρχει αντίληψη και σχεδιασμός σε σχέση με το εκάστοτε έντυπο. Τι κολλάει με τον κώδικα του και τι όχι. Δεν είναι ουτοπικό ένα ad-free περιοδικό. 

Πιστεύεις ότι το ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ θα μπορούσε να έχει καλύτερη διανομή; Πουλιέται σε άλλα μέρη εκτός Αττικής;
Η ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα. Φυσικά και θα μπορούσε το περιοδικό να έχει ακόμη καλύτερη διανομή και προσπαθούμε για άμεσα βελτίωση του δικτύου.

Πόσα κομμάτια τυπώνετε και πόσο σας κοστίζει; Το θεωρείς περιοδικό ή φανζιν;
Η ΚΟΡΗ είναι στημένη με τη λογική ενός περιοδικού και είναι φανερό σε όποιον διαβάσει απλά και μόνο ένα τεύχος. Υπάρχουν πινελιές σαφέστατα από την fanzinάδικη λογική (μιας και οι δυο μας έχουμε θητεύσει στο χώρο). Το περιοδικό τυπώνεται σε 1000 κομμάτια.

Εκτός από το περιοδικό,  τι άλλο κάνετε; Δουλεύετε;  Άλλα γραπτά σας έχουν εμφανιστεί αλλού;
Ο Τζώνης είναι γραφίστας και για την ακρίβεια διευθύνει το δικό του ατελιέ γραφικών τεχνών. Ο Στέλιος αρθρογραφεί στο ΗΧΟ και γραπτά έχουν εμφανιστεί στο ΠΟΠ & ΡΟΚ, ΟΞΥ. DNA, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Και οι δύο έχουμε ασχοληθεί ανάλογα με την ειδίκευση μας εκτενώς με το χώρο του βιβλίου. Οι περισσότεροι από τους συντάκτες του περιοδικού (Παπαδόπουλος x 2, Ξυλούρης, Λέκκου, Βρεττάκου, Τσινάρη) κινούνται στον ίδιο χώρο.

Τι είναι στην playlist σας αυτό τον καιρό; Ακούτε πολύ μουσική;
BROTHER (Soundtrack) - OPERAZONE (Bill Laswell) - AT THE DRIVE IN - NEIL YOUNG - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ (Θεϊκό το cd single που μόλις βγήκε) 

Ποια είναι η πιο ευχάριστη στιγμή μετά την κυκλοφορία ενός τεύχους; Πχ. Να βλέπεις άτομα που δεν ξέρεις να το διαβάζουν;
Και το παραπάνω στα σίγουρα αλλά και η μυρωδιά του χαρτιού μόλις έρθει από το τυπογραφείο. 

Πως βλέπετε και πως ονειρεύεστε να εξελίσσεται το περιοδικό σας στο μέλλον; 
Ακόμα πιο δυνατές συνεντεύξεις. Πραγματικά διαφορετικά κείμενα. Γραφιστική που να προκαλεί για διάβασμα και όχι μόνο τον εντυπωσιασμό. Πλατφόρμα ιδεών μας -του πυρήνα αλλά και των συντακτών του. Να συνεχίσει να ζει μέσα στον πραγματικό κόσμο.
 

 Κάτι για το τέλος και πως κάποιος θα μπορούσε να επικοινωνήσει ή να αγοράσει το ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ;
Επικοινωνία:  plasma1@otenet.gr
                    koriof@mail.gr
                     τηλ. 9246717

Σε όλα τα κεντρικά δισκάδικα και κυρίως βιβλιοπωλεία η ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ελλοχεύει.
 

 
Copyright 2001 - Roadhouse.gr - All rights reserved