The Last Drive

Αλέξης Καλοφωλιάς (Alex K.) [μπάσο - φωνή]
Γιώργος Καρανικόλας (B.George Bop) [κιθάρα - φωνή]
Θάνος Αμοργινός [κιθάρα]
Χρήστος Μιχαλάτος [τύμπανα]
Nick Pop Mind [κιθάρα]
Παναγιώτης Κασιάρης [κιθάρα]

Οι Last Drive ήταν ένα γκαράζ group που δημιουργήθηκε το 1983, τότε άρχισαν να κάνουν πρόβες και εμφανίσεις. Στις 30-12-1984 προσχώρησε στο συγκρότημα ο Γιώργος Καρανικόλας (B.George Bop) [κιθάρα - φωνή]. (Το όνομα τους το πήραν από ένα cocktail που έπιναν.)
Η πρώτη πρόταση που τους έγινε για επίσημη κυκλοφορία ήταν από την Art Nouveau Records, από εκεί κυκλοφορήσαν ενα single με τρία κόμματα, το "Midnite Hop" (1985)

To 1985 κυκλοφόρησε και μια κασέτα Live στο «ΚΥΤΤΑΡΟ» (25-26/2/85) από τι «δικαίωμα διάβασης», Συμμετείχαν διάφορα underground συγκροτήματα τις εποχής: last drive, anti-troppau council, x-mandarina duck, magic de spell, femmes fatales, victims of psycho violence

Καθιερώθηκαν γρήγορα στο χορό τις ανεξάρτητης ροκ σκηνής λόγο τον εκρηκτικών live που ακούγεται πως έκαναν.
Στη συνεχεία ξεκίνησαν συνεργασία με τι Hich - Hyke records η όπια έψαχνε το κατάλληλο group για να δόση χαρακτήρα στην εταιρία.
Το 1986 κυκλοφορούν το πρώτο τους LP με τίτλο "Underworld Shakedown" που βγήκε το 1986 και έκανε πάταγο το όπιο τους έκανε γνωστούς μερικός και στη διεθνή αγορά.

Το 1988 κυκλοφορεί το "Heatwave" με παραγωγό τον Peter Zaremba των Fleshtones. Η αναγνώριση τους από τι διεθνή σκηνή έχει μεγαλώσει και έτσι η γερμανική εταιρία "Music Maniac" κυκλοφορεί σε ένα CD τα διό πρώτα άλμπουμ τους.
Το "Underworld Shakedown" 10 περίπου χρόνια μετά διανεμήθηκε σε cd μαζί με κάποιο τεύχος του περιοδικού «Ποπ & Ροκ»

Το 1989 καλούνται να συμμετέχουν στο γερμανικό φεστιβάλ "Berlin Independence Days" όπου εμφανίζανε σε club του Βερολίνου. Εκεί ηχογράφησαν και το EP τους "Time"
Η μεγαλύτεροι στιγμή για το συγκρότημα ήταν το 1990, όπου γνωρίσθηκαν με τον κιθαρίστα και παραγωγό των DREAM SYNDICATE, Paul Cuter, η γνωριμία έγινε στο "Ρόδων" club όταν οι Last Drive έπαιζαν Support στο συγκρότημα. Αποτέλεσμα τις συνεργασίας ήταν το LP "Blood Nirvana" (1990), το οποίο κυκλοφορεί παράλληλα σε Γερμανία, Αμερική και Ισπανία. Παράλληλα δίνουν μεγάλο αριθμό συναυλιών στην Ευρώπη, και στη Γερμάνια τουρνέ μαζί με τους Dead Moon.

Το επόμενο LP τους ήταν το "F* Head Entropy" (1992), με παραγωγό πάλι των Cutler.
Τα άλμπουμ "Blood nirvana" και "F*head entropy" χαρακτηρίζουν την πιο κινητική περίοδο του γκρουπ.
Το 1994 το συγκρότημα φεύγει από την Hitch Hyke records όπου είχε κυκλοφορήσει όλες τις παραπάνω δουλείες του. Υπογράφουν συμβόλαιο με την πολυεθνικοί BMG. Κυκλοφορούν το τελευταίο άλμπουμ τους "Subliminal" (1984) με σαφής διάφορες στον ήχο και "χαμηλότερες" μουσικές έντασης.

Το 1995 εγκαταλείπει το γκρουπ ο Γιώργος Καρανικόλας (B.George Bop) ο οποίος φεύγει για Αμερική, το υπόλοιπα μέλι του συγκροτήματος ψάχνουν για πιθανό αντικαταστάτη του, Στα τέλη 1995 διαλύονται οριστικά.

Μετά τους Last Drive ο κιθαρίστας τους Γιώργος Καρανικόλας κυκλοφόρησε ένα προσωπικό άλμπουμ με το όνομα «ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ» όπου συμμετείχαν και 2 ακόμα άλλα μέλη από τους Last Drive. Μετέπειτα σχημάτισε τους Blackmail . Ο Αλέξης Καλοφωλιάς μαζί με το Θάνο Αμοργινό δημιούργησαν τους Earthbound το 1998, στα live των οποίων μερικές φορές συμμετέχουν και κάποια απ' τα υπόλοιπα πρώην μέλη.


Oι Last Drive στο YouTube ! !

Αναλυτική δισκογραφία:
 
Όνομα τύπος Χρονολογία label
Midnite Hop single 1985 Art Nouveau
Underworld Shakedown LP 1986 Hitch Hyke
Heatwave LP 1988 Hitch Hyke
Their Story So Far LP 1988 Music Maniac
Time EP 1989 Hitch Hyke
F* Head Entropy LP 1992 Hitch Hyke
Blood Nirvana LP 1992 Hitch Hyke
Subliminal LP/CD 1995 BMG

Συμμετοχές σε συλλογές:
Όνομα τύπος Χρονολογία label
Live στο «ΚΥΤΤΑΡΟ» Cass 1985 δικαίωμα διάβασης
The Thing From Another World, vol. 1 CD 1995 The Thing FunZine
Battle Of The Garages vol.4 LP Voxx Records
Larsen #4 CD Larsen FunZine
Munster Dance Hall Favorites. Vol.III LP/CD 1990 Munster Records
Enclosed Please Find... Your Invitation To Suicide 2LP/CD 1994 Munster Records
The Secret Team LP 1988 Voxx Records
Sounds Of Now! LP 1987 Dionysus Records
Gimmick Compilation LP 1990 Music Maniac
Rock Fm - Ρόδον Live LP/CD 1991 Music Box


Συνέντευξη των Last Drive στο τεύχος 10 του περιοδικού «μικρό παρά πέντε» 1986Κείμενο σχετικό με την κυκλοφορία του δίσκου "Underworld Shakedown"
στο περιοδικό «Βαβέλ» τεύχος #63 του 1986Η συλλογή Rock Fm - Ρόδων Live, κυκλοφόρησε το 1991 σε LP και το 2000 επανακυκλοφόρησε σε CD.


Το εξώφυλλο τις CD επανέκδοσης του Blood Nirvana με έχτρα κομμάτια (Restless Records, 7 72536-2, 1992) [η βορειοαμερικάνικη έκδοση]